Muratbey Peynirleriyle Sıradışı Sağlıklı Yaşam Buluşmaları

Pazartesi, Kasım 21, 2016 marindentarifler.com 0Yorumlar


Milletimizin tarihi esas itibariyle hayvancılık kültürüne dayanır.
Bu kültür bize süt ve süt ürünlerinden çok çeşitli faydalar sağlamayı öğretmiştir.
Bunun yanında mevsimsel olarak bol veya kıt olan sütün dayanıklı besin maddelerine, temelde peynire dönüştürülmesi insanlığın bu önemli besin kaynağından daha düzenli faydalanabilmesini sağlamıştır.
Hem kültürümüzden , hem de çok faydalı olduğu bilincinden kaynaklanan peynir sevgimiz bizi, bu aslında klasik alana yenilikçi yaklaşımıyla sevgimize çekici cevaplar sunan MURATBEY' le birlikte çalışmaya sevketti.
Doğa dostu üretimi ile Türk ve dünya sofralarında yenilikçi ve lezzetli peynirleri sunan Muratbey ailesini ve Muratbey peynirlerini tanıma fırsatı bulduk. Muratbey peynirlerinin  dünyadaki gelişimi tüm üretim süreçlerini,  yeni ürünlerini ve
son gelişmelerini İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülnur Uluğ Elbistanlıoğlu hanımdan öğrendik.

Peynir artık tabii ki kahvaltı soframızda tükettiğimiz bir veya birkaç kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir olmanın çok ötesine geçti.


Zaten bu miktarda tüketimin kalsiyumdan başlayarak günlük mineral ihtiyacımızı, çok önemli D vitamini ihtiyacımızı yeterince karşılamadığını çok iyi biliyoruz. Bu iki temel besin maddesinin kesişen ehemmiyeti öncelikle yaşlılığımızı ama genelde tüm hayatımızı bir şekilde tehdit edebilecek osteoropoz tehlikesine karşı tedbir oluşturmasıdır.

Osteoropoz konusunda birkaç bilgi sıralayalım:

Osteoporoz sadece menapoz sonrası kadınları etkilememektedir. Dünyada 50 yaş üzeri her 5 erkekten biri osteoporozdan etkilenmektedir. Osteoporoza bağlı kırıklar 65 yaş altında 5 kadına karşılık 1 erkekte, 65 yaş üstünde 2 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir. Yaşam boyu kırık riski erkeklerde prostat kanseri riskinden daha fazladır.
 Kadın olmak, düşük kemik mineral yoğunluğu, 40 yaşından sonra basit bir travma ile kırık geçirmiş olması, ailede osteoporoz öyküsünün olması, erken menopoz, ileri yaş, adet dönemlerindeki düzensizlik, erkeklerde düşük testosteron seviyesi, süt ürünlerinin ya da diğer kalsiyum ve D vitamini kaynaklarının az alınması, egzersiz yapmamak, uzun süreli kortizon kullanımı, tiroid hormonunda aşırı fazlalık, sigara içmek, aşırı miktarda alkol almak, aşırı miktarda tuz tüketmek, proteinden zengin beslenmek, aşırı miktarda kafeinli ve aistli yiyecek ve içecekleri tüketmek osteoporoz açısından bilinen temel risk faktörleridir.
Temel kalsiyum kaynaklarımız arasında yer alan süt; sadece kalsiyum içermemektedir, ayrıca içerdiği protein, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi elementlerle de kemik sağlığı üzerinde birden fazla yolla etki etmektedir. Süt sadece süt olarak tüketilmemekte, yoğurt, kéfir, peynir gibi süt ürünleri  olarak da kullanılmaktadır. Fazla süt alımının zararlı olabileceği ile ilgili bilgilerimiz geliştikçe süt ürünlerinden yararlanma ihtiyacı artmaktadır. Ayrıca süt ürünleri laktoz intoleransı olan kişiler tarafından da daha iyi tolere edilebilmektedir.Kemik sağlığı için olmazsa olmazlarımız arasında fiziksel aktivite/egzersiz de yer almaktadır. Osteoporozu önlemek ve tedavisine katkıda bulunmak için vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler önerilmektedir. Yürüyüş, hafif tempo koşu, ağırlıklı egzersizler, dans etmek, zıplamak ve ip atlamak bu egzersizlerin başlıcalarıdır. D vitamini kullanımını doğru yapılmalıdır.
Toplum sağlığına katkı sunan sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 20 Ekim Dünya Osteoropoz Günü nedeniyle
İstanbul Grand Hyatt Otel de düzenlenen toplantıda, “Osteoporoz, kemik erimesi,  İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Kemik sağlığının korunmasında doğru beslenme” konusu ele aldı. Konuşmacı olarak  değerli bilgilerini bizimle paylaştı.


Yanlış beslenme, kentleşme ve teknoloji nedeniyle daha hareketsiz bireyler haline dönüşen toplumumuzda, sağlığımızı tehdit eden sorunlardan biri de osteoporoz ve kemik erimesi.
Gitgide büyüyen bu çok önemli soruna dikkat çekmek için bilgilerimi bende paylaşmak 
istedim umarım birazda olsa fayda sağlamışımdır.
.....
.....
Sonuçta peynir yeterli hareketlilik yanında osteoropoza karşı en önemli tedbirdir ve sağlık ve yeni lezzetlerin kazanımına katkı sağlayan bu konudaki gelişmeler hepimizi memnun etmektedir.



Öncelikle saklanabilirlik süresini uzatabilmek için geleneksel olarak peynire bol miktarda yedirilen tuzu azaltma çalışmaları taze tüketilebilen güzel peynir tatlarını ortaya çıkardı. Burada MURATBEY ürünlerinden...... güzel örnekler oluşturuyor.

Toplantının son bölümü ise İstanbul Grand Hyatt Otel'inin Exucutive Sous Şefi Murat Dağlıoğlu,Muratbey peynirleriyle birbirinden lezzetli tariflerle  görsel şölen yaşattı.

Burgulu Sıcak Salata Tarifi
Malzemeler:
Sızma zeytinyağı
Sarımsak Havuç Kabak Kırmızı ve yeşilbiber
Tuz ve karabiber

Muratbey Burgu Peynir
Kıvırcık ya da marul yaprakları



HAZIRLANIŞI
Tavaya zeytinyağı alınır. Belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra içine kıyılmış sarımsaklar eklenir. Pişme sırasına göre ince kıyılmış havuç, yeşil-kırmızbiber ve kabaklar eklenerek kavrulur. Pişirme sonunda karabiber ve tuz eklenir. Soğumaya bırakılan sebze harcı ılık hale gelince Muratbey Burgu Peynir eklenir. Sebzelerle hazırlanan sunum tabağına tüm harç yerleştirilerek servis edilir
Peyniri çok farklı şekillerde tüketebileceğimizi bilhassa önümüzdeki süreçte çeşitli peynire dayalı tariflerle göstereceğiz ve konuyu severek gündemde tutacağız.



Baharatlı Muratbey Peynir Topları Tarifi
Malzemeler :
Muratbey Sürmeli Peynir
Muratbey Lor Peyniri
Sıvı krema
Domates
Maydanoz
Dereotu, taze kekik, kuru nane
Rosemary, pul biber
Sızma zeytinyağı
İsteğe bağlı çörek otu veya susam
Yapılışı:
Muratbey Sürmeli Peynir ile  sıvı kremayı iyice çırparak karıştıralım. Kıvam aldıktan sonra Muratbey Lor Peyniri ile harmanlayarak toplar hazırlayalım. Sertliğini Muratbey Lor peyniri ilave ederek ayarlayabiliriz.

Baharatlarımızı maydanoz, dereotu, taze kekik, rosemary, kuru nane ve pul biberi ince ince kıyıp,  fırında kurutarak nemini alıyoruz.  Peynir toplarımızı baharata bulayıp,  kavanoza yerleştiriyoruz. Üzerine  iyi bir zeytinyağı döküp kavanoz kapağını kapatarak dolapta bekletiyoruz.  Ayrıca yağın içerisine kekik ve rosemary atarak da lezzetlendirebilirsiniz. Peynir toplarını kavanozda 15 gün boyunca buzdolabında bekletip, servis edebilirsiniz. Servis sırasında nar ekşisi ve ince kıyılmış ceviz kullanarak sunumunuzu tamamlayabilirsiniz. Ayrıca peynirler bittiğinde kalan zeytinyağı sosunu başka salatalarda da kullanabilirsiniz.
Afiyetle
Bu güzel Sağlıklı Yaşam Buluşmaları için emeği geçen herkese teşekkürler.
Çok güzel organize edilmiş keyifli geçen ender etkinlikten biriydi benim için
başka bir etkinlikte görüşmek üzere.

#SaglikliYasamBulusmalari
#lezzetlidakikalar
#siradisilezzetler 
#muratbeysürmeli
#muratbeylorpeyniri

@muratbeypeynir

Bunları da beğenebilirsin.

0 yorum: