Hiç Natural Sızma Zeytinyağı ile Ayvalı Portakal suyuyla Kereviz

Cumartesi, Nisan 02, 2016 marindentarifler.com 0Yorumlar

Öyle saftır ki zeytinyağı aslında `Hiçtir`.
Zeytinyağı saf bir meyve suyudur. Bütün mesele zeytinin insana verebileceği tüm besin değerleri ve aromaları koruyabilmesini sağlayarak onu beslemek, işlemek ve saklanabilmektedir. Aklımızı karıştıran binbir çeşit sıfata aslında hiç gerek yoktur. Özünde bu kadar sade ve doğal bir besin kaynağı olan zeytinyağını, allayıp pullayarak bize sunduklarında, onun saflığından sadece şüpheye düşmeliyiz!
Natürel Sızma Zeytinyağı, asitliği 0,8`in altında ve duyusal özellikleri kusursuz olan yağdır. Size zeytinin yetiştiği bölgenin toprağından tatlar taşır. O topraklara alır götürür sizi. Enginar kokar, cağla bademi, yaş çimeni hissedersiniz. Hele dilinizde hafif acılık, boğazınızda ise yanma olursa yağınızın kalitesinden biraz daha emin olursunuz. İyi bir yağı içesiniz gelir, kapağını açtığınızda meyve meyve kokar şişeden, sizi bir lezzet şölenine çağırır adeta.
`Hiç`  bir ek istemez, süsleme kabul etmez olduğu haliyle, tüm doğanın gerçekliğinin aynasıdır. Bizim işimiz,  Toprak Ana`ya duyduğumuz saygı ile ona hak ettiği değeri vererek zeytinyağının tüm mucizesini ulaşılabilir kılmaktır. Zeytinyağının sırrını çözmek ve modern dünyadaki tüm yenilikleri yakından takip edip, bunu yerel bilgi birikimi ile harmanlayarak kaliteyi yakalamanın şartı olan ince ipuçlarını özenle uygulamak için tutku ile çalışıyoruz.   
Konu Zeytin ve Zeytinyağı olunca Urla üzerine söylenecek çok şey var:
Liman tepe kazılarında, M.Ö. 3000-2000`lerden kalma zeytin tanelerini ezmek için kullanılan küçük el havanları, öğütme taşları, zeytinyağının karasudan ayrıştırmaya yarayan seramik kaplar ve daha sonraki dönemlere ait zeytinyağı depoları ile başlar Urla`da zeytinin serüveni. Klazomenai zeytinyağı işliği M.Ö. 6. yüzyıldan günümüze kadar etkisi sürecek zeytinyağı işleme teknolojisindeki önemli yeniliklere öncülük eden ve birçok ilke imza atan çok değerli bir tarihi servet. 
Yemeğin de, kızartmanın da en alası ve sağlıklısı natürel sızma zeytinyağı ile yapılanıdır.  Sağlık bekçiliğimizi yapan, zeytinyağının içinde bulunan ve antioksidan görevini yapan fenoller, natürel sızma zeytinyağında en yüksek düzeydedir. Zeytinyağı diğer yağların aksine 200-210 dereceye kadar yanmaz. Önemli olan kızartma yağınızı bir kereden fazla kullanmamak ve besinleri uzun süre kaynar yağda tutmamaktır. Natürel Sızma Zeytin yağındaki kolesterol oranı, diğer bitkisel yağlar ile eşittir. Ay çiçek veya mısır yağı daha hafiftir anlayışı, tamamı ile yanlıştır. Zeytinyağ bizim evimizde olmazsa olmazdır, kahvaltıda yemeklerimde vazgeçilmezimizdir.ayda 2 litreden fazla Zeytinyağ tüketiyorum,Zeytinyağ ile yolculuğa çıktıktan sonra eğitimli bir zeytinyağ tüketici oldum, zeytinyağ alırkendokusu tadı şişesi benim için çok önem kazandı hicoliveoil zeytinyağ ile yaptığım yemeklerde
lezzetfarkı öne çıktı, severek pişirdiğim Ayvalı portakal suyuyla Kereviz vitamin açısından ve sağlıklı beslenmek için doğru bir seçim.
Ayvalı Zeytinyağlı Kereviz Tarifi
Malzemeler:
1 adet büyük boy kereviz
2 adet havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet büyük boy ayva
2 adet sıkılmış portakal suyu
1,5 çay bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1/ 2 çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
Bütün sebzeleri yıkayın  soyup  limonlu suda bekletin.  Soğanı yarım ay şeklinde, havuçları yuvarlak doğrayın. Geniş bir tencereye zeytinyağı koyup önce havuçları soğanın yarısını ve kerevizi ekleyin. Üstüne kalan soğanı,  portakal suyu, tuz ve 1 yemek kaşığı tuzu karıştırıp, üstüne dökün.  5 dakika sonra ayvayı ekleyip pişirin.
Kereviz ve ayva yumuşayınca servis tabağına alın.
Afiyet olsun.
Dipnot:
Portakal suyu, tuz,ve 1 kaşık zeytinyağı önceden bir kavanozda karıştırıp hazırlayın.
Yemeğiniz  pişerken üstüne dökün çok güzel bir aroma verir.
Fırında yaptığım Kabak kızartması tarifine aşağıdaki linkten bir tıkla ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin.

0 yorum: