Zerdaçallı Cevizli Italyan Ekşı Mayalı Ekmek

Çarşamba, Mart 14, 2018 marindentarifler.com 0Yorumlar


Ekmek yapmak sabır ve sevgi ister. Biraz cesaretle sağlıklı lezzetli ekmekler yapabilirsiniz. Takıldığınız yerde  sorularınızı her zaman seve seve cevaplarım.
İtalyan ekşi maya nasıl yapılır.
 Malzemeler:
1 kg organik tam buğday un
1 yemek kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı zencefil
1 yemek kaşığı tuz 
1/2 su bardağı İtalyan ekşi maya 
1 su bardağı ceviz içi
1 litre ılık su
Yapılışı:
Unu baharatlarla iyice karıştırın. Ortasını  açıp mayayı koyun. Ilık suyu kontrollü bir şekilde kullanın un kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Yoğurmaya başlayın sert olmayan bir hamur olsun. Bir miktar Ilık suda tuzu eritin . Hamura tuzlu suyu ekleyip yoğurun. Üstünü nemli bir bezle kapatıp mayalandırmaya  bırakın. 3 saat sonra  tekrar yoğurun veya katlama yapın. Cevizi katlama yaparken ekleyin. Kalıbınıza fırın kağıdı serip ekmeğinizi yerleştirin. Üstünü fırıncı jileti veya keskin bir bıçakla şekillendirin. 12 saat buzdolabında mayalandırmaya bırakın.   Dolaptan çıkardıktan sonra 1 saat oda ısısında bekletin.
Fırın tabanına  ısıya dayanıklı bir kap içinde sıcak su koyun ve 1 bardak suyu fırın içine püskürtün.  Fırını 240 dereceye ısıtın.10 dakika sonra ısıyı 220 dereceye indirip ekmeğinizi fırına koyun.10 dakika kadar piştikten sonra ısıyı 200 dereceye ayarlayın altı üstü kızarınca çıkarın. Ekmeğinizin  pişmiş olduğunu üzerine parmakla tıkladığınızda  tok ses çıkmasından anlarsınız. Hamurlaşma  olmaması için ekmeği sıcak durumda kesmemek gerekir.
Afiyet Olsun.
Not:
24 saat ve 72 saat mayalanan ekmekler var.

Bunları da beğenebilirsin.

0 yorum: